Kuntapolitiikkaa, kotiseuturakkauden kärjellä


Lähdin kuntapolitiikkaan mukaan vuoden 2017 vaaleihin, kun minua pyydettiin ehdolle. Vaikka ajatus hyppäämisestä kunnallisen politiikan vankkureihin oli useaan kertaan käynyt mielessäni, en luultavasti olisi oma-aloitteisesti ehdolle hakeutunut. En myöskään olisi asettunut ehdolle minkään muun puolueen riveissä kuin Vihreiden. Mikään puolueista ei varsinaisesti kuulosta itselleni oikealta, mutta Vihreät kuulostaa vähiten väärältä.

Vaaleissa sain 212 ääntä ja jäin parin kymmenen äänen etäisyydelle valtuustopaikasta. Vaalityöhön antamani panos olisi voinut olla suurempi. Tiedä miten olisi käynyt, jos olisin käynyt väittelyissä, päivystänyt toreilla ja teltoilla tai vaikka mainostanut. Ehkä jostain olisi siunaantunut valtuustoon tarvittava äänimäärä, ehkä ei. Jälkikäteen ajateltuna kuitenkin kävi juuri niin kuin pitikin käydä. 212 kertainen kiitos äänistä <3

Mukana myös 2021 vaaleissa

Olen mukana kevään 2021 kuntavaaleissa. Ponnistan ehdolle taas vihreiden listoilta. Vaikka en tunnustaudukaan varsinaiseksi puolueihmiseksi, niin tämä valinta tuntui edelleenkin itselleni vähiten väärältä vaihtoehdolta. Ja ainakin Lahden vihreiden valtuustoryhmässä saa neljän vuoden kokemuksella tukea, mutta myös olla oma itsensä.
Ihmisenä ja kuntapolitiikan parissa olen yhteistyöhaluinen ja pyrin aina lähtökohtaisesti ajattelemaan yhteistä etua ja kokonaisuutta. Mielestäni kaupunkia ei voida ohjata egoilla, vaan mahdollisimman hyvällä yhteisellä sävelellä.

Vetovoimaisen Lahden puolesta

Itse koen tärkeäksi tehdä töitä Lahden hyvinvoinnin ja vetovoiman eteen. Se on paljon sanottu, vaikka käsitteet osittain kulkevatkin käsi kädessä. Suurten ikäluokkien luonnollisen poistuman myötä Lahden väkimäärän hienoinen kasvu tulee kääntymään vääjäämättä laskusuuntaan. Se on asia, jota vastaan tulee ehdottomasti harata niin hyvin kuin mahdollista, sillä me tarvitsemme tänne veronmaksajia jatkossakin. Poistumalle emme voi mitään, joten uusia asukkaita täytyy saada houkuteltua.
Alueen vetovoimaisuus ei synny yksittäisillä tempauksilla, eikä vihreillä pääkaupungeilla, vaikka ne voivat toki asiaa edistää. Vetovoima syntyy siitä, että tarpeeksi monella ihmisellä ja yrityksellä on alueella niin hyvä ja turvallinen olla, että viesti siitä kaikuu myös ulospäin. Tähän päästäksemme ihmisten työn, vapaa-ajan ja perustarpeiden välillä tulee vallita tasapaino.

Ongelmia Lahden seudulla tietenkin on. Ongelmat eivät kuitenkaan saa poissulkea kehitystä tai alueen mahdollisuuksia.  Täytyy muistaa, että jokaista investointia tulee käsitellä nimenomaan investointina – ei kuluna – ja mitata siitä saatavaa suoraa tai epäsuoraa hyötyä kaupunkilaisille ja yhteiskunnalle. Toki silloin kun rahaa ei ole, on syytä vähän hidastaa tahtia ja harkita tarkemmin seuraavia siirtoja. Varsinkin nyt, kaiken koronamylläkän keskellä, on syytä painaa kytkin pohjaan ja katsoa risteyksissä vielä kerran molempiin suuntiin, ennen kuin tekee käännöksensä. Ei kuitenkaan siten, että jalka painuu automaattisesti jarrulle.

Kisapuisto kuntoon

Kisapuisto kuntoon!
Kisapuiston alue on hieno, perinteikäs ja täynnä mahdollisuuksia eritasoisen urheilun ja kaupunkilaisten virkistäytymisen tarpeisiin. Ranta-Kartanon kehittyessä on ehdottoman tärkeää ottaa Kisapuiston kehittäminen huomioon nimenomaan kokonaisuutena. Tässä kohtaa täytyy muistaa, että Lahden kokoisessa kaupungissa ei ole esimerkiksi tekojäärataa ollenkaan. Myöskään pesäpallofasiliteetit eivät kestä montaa sarjanousua tai jo ennalta suurten harrastajamäärien kasvua.
Yksi tärkeimmistä kulmista Kisapuiston kehittämisessä on tietenkin huippujalkapalloilun olosuhteet. Sen suhteen Kisapuisto näyttelee suurta roolia, tai sitten ei näyttele. Paikallinen huippufutis tarvitsee kodin ja uudesta stadionista on käyty keskustelua jo vuosikausia. Stadionkysymykseen on saatava jonkinlainen päätös pikimmiten, sillä Ranta-Kartano tarvitsee rinnalleen siistin Kisapuiston, ei pystyynlahoavia katsomorakennelmia.
Omasta mielestäni kaupungin tulisi yhdessä muiden toimijoiden kanssa löytää jonkinlainen malli, jolla kansainväliset vaatimukset ja standardit täyttävä stadion Lahteen saataisiin. Tämä mahdollistaisi lahtelaisen jalkapalloilun määrätietoisen kehittämisen, sekä esimerkiksi naisten ja nuorten maajoukkueiden pelien järjestämisen kaupungissamme. En näe mitään estettä UEFAn kolmoskategorian stadionin rakentamiselle. Kyse on lähinnä vain tahdosta.
Jos ajatus kuitenkin tuntuu mahdottomalta, tulee ajatus haudata ja laittaa huippufutiksen panostukset jatkossakin Hiihtostadionille. Täytyy muistaa, että puolittaiset vaihtoehdot eivät tässä stadionkysymyksessä välttämättä palvele optimaalisesti ketään, vaan koituvat isossa juoksussa luultavasti pahemman luokan rahan ja ajan haaskaukseksi. Tällaisessa välitilassa kelluminen jarruttaa kaikkea päätöksentekoa ja vähän jopa hävettää. Puhumattakaan siitä, että jokainen uusi suunnitelma maksaa cash-mania.

Ota selvää ketä ja mitä äänestät

Kun valtakunnassa ei ole kaikki hyvin tai mallillaan, altistaa se kärkeville kommenteille ja mielipiteille. Vaalien alla ihmiset helposti myös tällaisesta kommentoinnista innostuvat. Todellisuudessa yhteisistä asioista ei kuitenkaan voi päättää yhden ahtaan kulman kautta. Kaupungin päätöksenteko ei ole vain yksi homekoulu, pakolaisongelma, pyörätie, liikennesuunnitelma, jalkapallostadion tai talousarvio, vaan se on laaja kokonaisuus, jossa on osattava ottaa huomioon paljon liikkuvia osia, useita mielipiteitä ja niiden vaikutusta toisiinsa.

Tämän takia minun toiveeni on se, että jos äänen antaminen esimerkiksi meikäläisen laariin kiinnostaa, niin ota selvää millaisella ajatusmaailmalla varustettuna olen Lahden etuja ajamassa ja tee vasta sen perusteella päätöksesi äänestämisestä tai äänestämättä jättämisestä. Minäkin olen ensisijaisesti veronmaksaja ja minua kiinnostaa eritoten se, että valtuustossamme on hyviä, osaavia ja aidosti yhteisiä asioita ajavia ihmisiä, jotka on demokraattisesti sinne valittu.

Ota yhteyttä, jutellaan

Olen aina avoin keskustelulle, ja varsinkin kotikaupunkiani Lahtea koskevissa asioissa ilmaisen mieluusti mielipiteeni. Jos jokin asia minussa tai Lahteen liittyvissä asioissa herättää kysymyksiä, niin älä epäröi olla yhteydessä 044-5099958 / Jani – jani.uhrman(a)gmail.com